top of page
Ointment

Bach Bloesem Therapie

Wat is Bach Bloesem Therapie?

Bach Bloesem Therapie werkt vanuit de filosofie van Dr. Edward Bach, die in de jaren ’30 van de vorige eeuw ontdekte dat bloesems van bepaalde bomen, struiken of planten de eigenschap hebben om emoties of gemoedstoestanden in balans te brengen. Hij ging daarbij niet uit van de ziekte die iemand had of de fysieke klachten, maar van de persoonlijkheid, gemoedstoestand, stemming of gedragingen. Niet de symptomen worden dus behandeld, maar de mens die deze ervaart. Dit is een belangrijk verschil met homeopathie, waarbij ook naar de symptomen wordt gekeken. Beiden gaan uit van een holistische aanpak van de klachten die iemand ervaart.

Dr. Bach ging uit van zeven gemoedstoestanden: angst, onzekerheid, onvoldoende interesse in het hier en nu, eenzaamheid, overgevoeligheid voor invloeden en denkbeelden, moedeloosheid en wanhoop, buitensporige bezorgdheid om anderen. Hieruit zijn achtendertig stock remedies of zogenaamde ‘moeder-essences’ ontstaan.

Onderzoek van praktijkvoorbeelden bevestigen dat de Bach remedies werken, maar tot op de dag van vandaag weten wetenschappers nog niet precies waarom. De onderzoekstechnieken zijn simpelweg niet toereikend genoeg om deze geneeskrachtige eigenschappen te isoleren en meten. Pas zeer recentelijk heeft men met bepaalde technieken kunnen aantonen dat er een duidelijk aanwezig energieveld is rond een Bach-remedie. 

‘Maar hóe werkt dat dan?’, stelde menig arts de vraag aan dokter Bach. Zijn antwoord was duidelijk: ’Niemand weet hoe het werkt, we weten alleen dát het werkt’.

Hoe werkt een behandeling met Bach Bloesem remedies?

Wanneer je een behandeling start, krijg je eerst een uitgebreid intakeformulier toegestuurd. Op basis van de informatie die je met mij deelt en jouw hulpvraag kan ik een op maat gemaakte remedie voor jou samenstellen. Ik werk met de moeder essences van Ainsworth, waarbij de oorspronkelijke en authentieke formulering van Dr. Edward Bach wordt gehandhaafd.

Aan de hand van alle informatie die uit het intakeformulier voortkomt en een consult dat daarop volgt maak ik een behandelplan voor jou, je kind of dier.

Voor wie zijn de Bach Bloesem remedies geschikt?

Bach bloesem therapie kan door iedereen worden gebruikt, er zijn geen contra-indicaties bekend. Volwassen, dieren, kinderen en zelfs baby’s kunnen de druppeltjes gebruiken, zolang als nodig is. Overdosering is niet mogelijk. 

De hoeveelheid alcohol die een remedie bevat is zeer minimaal en daarmee verwaarloosbaar; dit dient alleen ter conservering. Wanneer je dit toch liever niet wilt, kan ik het ook zonder deze toevoeging maken. Het heeft dan alleen een korte houdbaarheid.

Bach Bloesem therapie mag nooit in de plaats komen voor een reguliere medische behandeling. Bach Bloesem remedies kunnen wel gecombineerd worden met een reguliere medische behandeling of een andere vorm van alternatieve geneeswijze.

Bach bloesem therapie is ook heel goed te combineren met Trauma therapie (BRTT en TRB) en Reiki.

Holistisch Therapeut bij Praktijk Flowing Haarlem
bottom of page