top of page
  • Writer's pictureIngrid

Voornemen of intentie?

Updated: Jan 11Wat is dat toch met die goede voornemens rondom de jaarwisseling en de sociale druk om een lijstje met goede voornemens paraat te hebben?

'Dry January', stoppen met roken, het volgen van een dieet, duurzamer leven... and the list goes on. Wat maken we ’t ons toch moeilijk soms.

Ik doe al een aantal jaar niet meer aan goede voornemens, maar wat ik wel doe is het zetten van intenties. En dat doe ik dan toch ook vaak rond de jaarwisseling, omdat ik het een fijn moment van reflectie op het afgelopen jaar vind en een mooi moment om uit te kijken naar wat voor me ligt. Dat wil niet zeggen dat ik dat de rest van het jaar niet doe. Het is voor mij gewoon een speciaal moment van stilstand, van naar binnen keren en van voelen waar ik sta.


Maar wat is dan ‘t verschil, zit ‘m dat niet gewoon in het woord?

Als je ’t mij vraagt: nee.

Het is een andere manier van kijken naar dingen die je niet meer wil, maar vooral naar de dingen die je wél wilt. Daar begint ’t eigenlijk al mee.

Want is je opgevallen dat de meeste goede voornemens een negatieve lading hebben? Stoppen met roken, minder snoepen, geen alcohol drinken, minder stress. Het gaat uit van een beperking, een druk die jij jezelf oplegt.

Verander dit eens in iets met een positieve lading, binnen 1 intentie: ‘beter voor jezelf zorgen’. Dat klinkt positief, iets wat gelijk zorgt voor goede energie en de kans van slagen is dan uiteindelijk ook veel groter.


Een intentie zorgt voor beweging, er staat niets vast over wat er wel en niet zou 'mogen'. Het is meer leven in het moment.

Het grote verschil tussen een voornemen of een intentie zit ‘m in het bedenken versus voelen en het moeten versus iets willen.

Er ‘moet’ al zoveel en alles wat moet, wat vastgelegd is of bedacht houdt je in een staat van controle en uit de flow. En juist die flow brengt je in een bepaalde nieuwsgierigheid, het openstaan voor dingen, het zien van nieuwe kansen en het ervaren wat een bepaalde dag of moment je brengt.

Flow betekent overigens niet dat je achterover kunt leunen en een afwachtende houding aanneemt, juist niet. Je hebt een wens, een verlangen, een motivatie of een speer in de wei gegooid,  maar hoe je bij die speer komt ligt niet helemaal vast. Je hebt een richting of een idee voor jezelf, maar geen vastomlijnd plan waar je jezelf eigenlijk mee beperkt en waardoor je niet openstaat voor andere mogelijkheden die op je pad kunnen komen.


Het gaat uiteindelijk niet om het behalen van een bepaald doel in het leven, juist op de reis er naartoe liggen de parels. De inzichten, de veranderingen en ook de hobbels maken dat je groeit tijdens jouw reis. Dat je openstaat voor anderen en verbinding voelt, dat je loslaat waarvan je dacht dat het bij je hoorde en je diende, dat je de weg naar jouw initiële doel bij kunt stellen en er misschien zelfs achter komt dat de bestemming zoals je die had bedacht niet meer bij je past.

Daar ligt jouw kracht, daar liggen de kansen om uit een vicieuze cirkel te komen. En om van het telkens terugkerende lijstje met goede voornemens af te komen.

Reflecteer aan het einde van zo’n reis, of dat nou op 31 december is of op een ander moment, wees op trots op wie je bent, waar je staat en wat je hebt geleerd. Neem daaruit mee wat jou verder heeft gebracht en laat los wat niet (meer) voor jou bedoeld is.

 

Zet je intenties naar wie je wilt zijn en hoe jij je wilt voelen, en neem je eens een keer niets voor. Stel je open, laat je verrassen en vertrouw op jezelf.

Probeer het eens, en je zal zien dat het je energie verandert.

 

Happy flow!

56 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page