top of page
Trauma Release Breathwork.jpeg

Trauma Release Breathwork - TRB®

Wat is Trauma Release Breathwork?

Een mens ademt gemiddeld 23.000 keer per dag, wat neerkomt op zo’n zestien keer minuut. Eigenlijk is dit te veel en niet gezond. Wanneer je dit met de helft zou verminderen zou dit veel beter voor onze gezondheid zijn, omdat we dan vanzelf ook dieper en effectiever gaan ademen. 

Een effectieve ademhaling is een ademhaling die plaatsvindt vanuit het middenrif en niet vanuit de borst, zoals de meesten doen, zonder ons daarvan bewust te zijn. Wanneer we te oppervlakkig ademhalen, blazen we te veel CO2 uit. Wanneer het CO2 gehalte in ons bloed te laag is, heeft dit ook gevolgen voor de mate waarin zuurstof wordt opgenomen en afgegeven kan worden aan onze cellen. Een tijdelijk effect kan duizeligheid of vermoeidheid met zich meebrengen, maar wanneer je structureel verkeerd ademt kan dit gevolgen hebben voor de algehele toestand waarin je gezondheid verkeert.

Als je lichaam zich in een constante staat van stress bevindt verhoogt je hartslag, je spierspanning en wordt je ademhaling sneller. Vaak liggen aan structurele stress beperkende overtuigingen vanuit je opvoeding, trauma of ervaringen ten grondslag. Dit ligt opgeslagen in je onderbewustzijn en vanuit daar wordt bepaald hoe jij je gedraagt, dingen ervaart of hoe jij je voelt.

Wanneer we effectief ademen, kan het lichaam in de rust-modus komen, daalt de hartslag en de spierspanning. Met bepaalde ademhalingstechnieken die we doen tijdens een TRB-sessie word je in staat gesteld jouw lichaam optimaal te voelen en in contact te komen met het onderbewustzijn, zodat jouw lichaam opgeslagen traumadelen kan loslaten.


 

Hoe ziet een TRB-sessie eruit?

TRB kan alleen geboekt worden in combinatie met een BRTT-sessie. Door een combinatie van beiden maken we zowel contact met het trauma dat opgeslagen ligt in ons lichaam, als met het onderbewuste waar onze overtuigingen en programmeringen zich bevinden en die nauw met elkaar zijn verbonden.

Een TRB sessie vindt direct na een BRTT-sessie plaats. Op deze manier kunnen we doorpakken op hetgeen zich in de BRTT sessie heeft laten voelen en kan er een diepere integratie plaatsvinden. Bovendien maak je kennis met acht prachtige, helende ademhalingstechnieken die jou bewust maken van de kracht van onze ademhaling en daarmee de basis voor jouw gezondheid. 

We gaan met elke ademhaling een stukje verder en dieper naar de kern van jouw zijn. Dit gebeurt onder begeleiding van bezielende muziek en geurbeleving. 

 

Tijdens een TRB ademsessie kan er van alles naar boven komen. Dit kunnen lichamelijke sensaties zijn zoals trillingen, maar ook emotionele sensaties, herinneringen, stukken uit vorige levens of familielijnen.

Belangrijk is geen verwachtingen te hebben en te vertrouwen dat wat er ook gebeurt, dit hetgeen is wat jij nodig hebt en aankan. Soms gebeurt er voor je gevoel ‘niet zoveel’, maar het tegendeel is waar. Het kan door sensaties heel zichtbaar en voelbaar zijn, maar soms zit hetgeen aangeraakt wordt diep vanbinnen en is minder zichtbaar. Iedereen is verschillend en iedere sessie is ook weer verschillend. 

Het is goed zoals het gaat.

In totaliteit nemen beide sessies, die gelijk na elkaar plaatsvinden, zo’n 150-200 minuten in beslag. De uiteindelijke duur is echter afhankelijk van jouw eigen proces. Houd dus altijd voldoende tijd vrij in je agenda na een sessie en plan bij voorkeur geen drukke activiteiten meer naderhand. De integratie van een sessie is minstens zo belangrijk als de sessie zelf. En niet alleen op de dag zelf, maar zeker ook in de dagen en weken erna. 

Wat kan het jou opleveren?

Je kunt op verschillende manieren opgeslagen spanning en trauma loslaten tijdens een sessie, waardoor er heling kan plaatsvinden op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau.

Je maakt kennis met 8 van 's werelds snelste en meest effectieve ademhalingstechnieken die je overal en altijd kunt oefenen om emotionele blokkades te neutraliseren, je zenuwen te kalmeren en je in staat te stellen krachtig en vol energie door het leven te bewegen. In jouw ademhaling ligt de toegang tot jezelf, je lichaam en de sleutel tot heling. 

Het kan je daarom helpen bij bijna alles wat jou belemmert om verder te komen in het leven.

Wanneer je bedenkt dat aan 95% van de gezondheidsklachten een trauma ten grondslag ligt, is de lijst waar TRB® en BRTT® bij kan helpen dus ook te lang om allemaal te noemen. 

Een aantal voorbeelden vind je hier.

Is dit geschikt voor iedereen?

TRB is een veilige methode en is voor veel mensen geschikt, maar er is wel een aantal belangrijke contra-indicaties en voorwaarden aan verbonden. Neem contact met mij op om samen te kijken naar een voor jou passende vorm.

TRB mag nooit in de plaats komen voor een medische behandeling.

Holistisch Therapeut bij Praktijk Flowing Haarlem
bottom of page