top of page
  • Writer's pictureIngrid

Trauma-therapie... MAGISCH!


 ‘De beste therapeuten zijn zelf door een diep dal gegaan’, zei mijn haptotherapeut twee jaar geleden, toen ik mijn wens uitsprak ‘ooit’ een eigen praktijk te willen beginnen. Ooit, omdat ik toen niet in staat was te werken en zelfs de alledaagse dingen me al te veel energie kostten. Ooit, omdat ik met Bach Bloesem Therapie en Reiki het gevoel had dat er nog iets essentieels ontbrak. Ik dacht toen al in het spreekwoordelijke dal te zitten, maar de bodem bleek nog een flink stuk dieper te zijn. En daar, op die bodem, kwam trauma-therapie in de vorm van Body Remembers Trauma Therapie (BRTT®) en Trauma Release Breathwork (TRB®) op mijn pad. De sleutel naar heling, naar mezelf. En ook de toegang naar het ontbrekende stuk voor mijn praktijk.

Mijn haptotherapeut had gelijk: dit is in geen enkel studieboek of opleiding alleen te leren. Voor mij zijn mijn eigen ervaringen en proces onmisbaar in hetgeen ik jou wil bieden. Juist het persoonlijke deel maakt dat ik de therapeut kan zijn die ik wil zijn. Ik ben dan ook dankbaar dat het zo gelopen is, ook al was het verre van een makkelijk proces. Maar wel de meest waardevolle van mijn leven.

Het proces er naartoe, laat ik achterwege. Enerzijds, omdat het anders eerder een boek wordt dan een blog, en daarnaast het ook een heel persoonlijk stuk is. Maar wat ik wel heel graag wil delen, is een stukje van mijn ervaring tijdens de BRTT- en TRB-sessies die ik onderging. Om je een beetje om een hoekje te kunnen laten kijken en te lezen hoe bijzonder dit is. Omdat ik iedereen deze ervaring gun en het eigenlijk niet te beschrijven valt. Toch ga ik het proberen...

 

Het dal was diep en ik was tot bijna niks in staat, al een jaar. Mijn batterij was leeg en ik voelde pijn in mijn hele lichaam. Na echt van alles geprobeerd te hebben kwam ik wat meer tot mezelf en voelde dat ik de diepere, onderliggende oorzaak in mijzelf mocht zoeken, in plaats van het zoeken naar allerlei externe oplossingen voor de symptomen. Een vriendin vertelde enthousiast over een sessie die ze ondergaan had en ik voelde een energie die ik al heel lang niet gevoeld had. Ik wist: dit is het.

 

Ik nam contact op met Inner Journey, het opleidingsinstituut in Hilversum, die deze prachtige therapie in de vorm van BRTT® en TRB® heeft ontwikkeld en opleidingen en retraites verzorgt. Ik vertelde hen dat ik voelde dat ik contact moest zoeken, maar tegelijkertijd niet zou weten hoe ik een 3-daagse retraite te ondergaan, wat gelijk een basisopleiding bleek, als een half uur achter een laptop me al teveel was. Het antwoord was heel overtuigend: ‘Je belt op het juiste moment, jij gaat hier met energie weer vandaan’. Ik heb tranen van blijdschap gehuild, toen ik dat hoorde en voelde dat ik dit nodig had om mezelf weer terug te kunnen vinden. En ook zij hadden gelijk: als een dood vogeltje kwam ik er binnen, om er vervolgens 3 dagen later op eigen kracht uit te vliegen. Met hernieuwde energie, de sluier en mist in mijn hoofd waren volledig weg en ik had zelfs die dagen nauwelijks pijn gevoeld. Er is maar 1 woord voor te bedenken: MAGISCH.

De therapie is magisch, maar eigenlijk bleek dat mijn lichaam dat vooral is, want je doet echt alles op eigen kracht. Je lichaam geeft je wat je op dat moment nodig hebt en ook aankunt. Uiteraard word je gecoacht en is deze techniek daar een prachtig hulpmiddel bij, maar hoe krachtig we zelf eigenlijk zijn en dat we in staat zijn onszelf ziek te maken maar ook weer te helen, werd mij weer helemaal duidelijk tijdens deze dagen.

 

Ik voelde me ontzettend nerveus, bang dat mijn lichaam het niet aankon. Dat toont maar weer aan, dat ik het vertrouwen in mijn lichaam en in mijzelf gaandeweg helemaal kwijt was geraakt. Gelukkig verdween dat gevoel vrij snel, toen ik de veilige setting om mij heen voelde en mensen die mij begeleidden en de rust uitstraalden die ik nodig had. Ik voelde me weer een kind, dat troost en begeleiding nodig had. En die kreeg ik, en tegelijkertijd leerde ik weer vertrouwen en voelen dat ik het op eigen kracht kon.

Waar mijn hoofd dacht dat ik ‘vast niet ging trillen’ bij de BRTT-sessie, gebeurde dat natuurlijk wel. Ik durf te zeggen dat eenieder trilt tijdens een BRTT-sessie, alleen zijn het bij de een hele grote bewegingen en bij de ander is het heel subtiel en zit de trilling vooral vanbinnen. Ik was enorm onder de indruk van het verhaal van de ‘ballenbak’, die je mij ook zal zien gebruiken voorafgaand aan de sessie. Dit doe ik om je een beeld te geven van wat trauma is en wat de traumasporen doen in je lichaam. Trauma’s (traumasporen) werden vergeleken met grote en kleine balletjes, die duiden op de mate waarin het trauma impact heeft gehad op jou. Daarbij is het goed te weten, dat een klein balletje voor mij misschien een groot balletje voor jou betekent of andersom (daarover kun je meer lezen in mijn blog ‘Wat is trauma?’).

Vervolgens hebben we aan aantal oefeningen gedaan, die bedoeld zijn om de psoas wakker te schudden. De psoas wordt ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd; aan deze prachtige en krachtige, grote spier wil ik zeker nog een apart blog wijden.

Belangrijk te weten is dat deze spier een cruciale rol speelt of je lichaam zich in de ‘rest & digest' modus bevindt of in de ‘fight-flight’ modus.


Na de oefeningen nam ik plaats op de mat, plaatste mijn benen in een vlinderhouding en mijn lichaam deed de rest. Helemaal op eigen kracht toont het je de kleine en grote ‘balletjes’, in volgorde van wat jij in jouw proces en jouw lichaam op dat moment nodig heeft. En niet wat jouw hoofd denkt dat belangrijk is.

Al vrij snel kwamen bij mij de emoties los. Soms kwam ik in een vecht-modus en bij het doorvoelen van mijn eigen geboortetrauma kwam ik zelfs in een bevriezing terecht.

 

Je moet het eigenlijk zo zien: je ondergaat geen echte herbeleving, maar wel een fysieke. Want je hoofd vergeet het misschien, maar jouw lichaam onthoudt alles. Het zijn dan ook niet de trauma’s of gebeurtenissen zelf waar je nog last van hebt, maar de fysieke traumasporen. Jouw lichaam heeft een overweldigende reactie op een ervaring of gebeurtenis niet volledig (of helemaal niet) kunnen doorvoelen op het moment van die gebeurtenis en daarom zijn er traumasporen achtergebleven in je lichaam. Deze sporen hebben impact op je hele 'zijn', jouw zenuwstelsel, je ademhaling, overtuigingen en gedragingen en kunnen uiteindelijk voor tal van (al dan niet fysieke) problemen zorgen. We zoeken met de BRTT eigenlijk het moment op, of eigenlijk doet jouw lichaam dat zelf, van die overweldigende gebeurtenis en ruimt hierbij traumasporen op. Daarbij is het belangrijk dat alles wat er gevoeld wil worden aan emoties, maar ook fysieke reacties, ook geheel doorvoeld wordt. En afhankelijk van de grootte van ‘de bal’ en de hoeveelheid, waar je bent in jouw persoonlijke proces en wat jij aankunt per keer, zijn daar meerdere sessies voor nodig of niet. Fysieke reacties kunnen sensaties van warmte en koude zijn, maar ook schreeuwen, huilen, schoppen of om je heen slaan zijn uitingen van het lichaam dat ‘t op het moment van de gebeurtenis had willen doen, maar het niet kon. Nu krijgt je lichaam de gelegenheid dit alsnog te doen en het voorgoed als een herinnering, zonder emotionele lading, weg te kunnen stoppen in het figuurlijke fotoboek.

Sommigen zien ook beelden te zien tijdens zo’n sessie of krijgen veel ingevingen, net als ik. Maar ik ben enorm visueel ingesteld en ook hoog gevoelig, dus het is mede afhankelijk van jouw persoonlijkheid en eerder genoemde factoren. Maar ook afhankelijk van wat er op dat moment in jouw proces met betrekking tot een bepaalde gebeurtenis nodig is.

 

Wij kunnen graag iets willen weten of begrijpen, maar dat mag je echt loslaten. Ons ego heeft niet de leiding, maar jouw lichaam en degene die diep vanbinnen zit. Soms is een fysieke ervaring alleen voldoende, soms zijn er inzichten nodig die naderhand kunnen doorkomen. Want de sessie is eigenlijk nog maar de start van jouw innerlijke reis. Het werkt door en de integratie is minstens zo belangrijk als de sessie zelf. Voor iedereen is de uitwerking anders, dus probeer geen verwachtingen te hebben als je een sessie ondergaat. Daarmee beperk je ook de uitkomsten en sta je minder open voor dat wat er mag komen tijdens zo'n sessie. Onze mind is sterk, en is alleen maar sterker geworden sinds velen van ons vaak niet op het buikgevoel durven te vertrouwen, maar alles proberen te beredeneren vanuit het verstand.

Loslaten en durven vertrouwen is dan ook misschien wel het lastigste tijdens een sessie. Maar daar help ik jou bij. Want ook ik heb dat mogen ervaren. Ook tijdens de ademsessie, die aansluitend was en nog verder doorwerkte op hetgeen aangeraakt mocht worden tijdens de BRTT en contact maakt met het onderbewuste, waar onze programmeringen en (beperkende) overtuigingen opgeslagen liggen. Bewustwording van hoeveel invloed je ademhaling eigenlijk heeft op hoe jij je voelt, zowel fysiek, emotioneel als mentaal vond ik confronterend. Ik besefte me hoe hoog ik in mijn ademhaling zat, hoe vaak ik ‘m onbewust even inhield als ik ingespannen iets deed en hoe oppervlakkig ik eigenlijk ademde. Alleen dat al was een enorm waardevol inzicht. Ik leerde ademhalingstechnieken die ik dagelijks kon toepassen en die direct en indirect een positief effect hadden op gezondheid.


Ik vond de ademreis en vooral het inhouden van de adem op sommige momenten en het hyperventileren best spannend, maar ook dit was weer zo magisch... Alles had met overgave te maken.

Tijdens de laatste ademhalingsoefeningen in deze ademreis maken je hersenen (je pijnappelklier, om precies te zijn) het stofje DMT (Dimethyltryptamine) aan. DMT komt ook vrij tijdens een bevalling, waardoor de vrouw als het ware een natuurlijke roes ervaart. Het effect kun je ook bereiken tijdens een ayahuasca-ervaring, maar tijdens een TRB-sessie gebeurt dit zonder middelen en geheel door alleen jouw eigen ademhaling te gebruiken.  Dit deed mij beseffen dat we het meest krachtige middel dat we bezitten en de sleutel naar zelfheling altijd bij ons dragen: onze ademhaling. Ook daar wil ik een apart blog aan besteden, omdat het allemaal te veel is om binnen een blog te beschrijven en te bijzonder is.

.

Tijdens de ademsessie, de TRB®, werd ik op bezielende muziek en door intense geurbeleving meegevoerd naar mijn onderbewustzijn. Tijdens beide sessies maakte mijn lichaam bewegingen waar ik geen invloed ophad, kwamen er emoties vrij waarvan ik niet wist dat ze er zaten en kreeg ik inzichten voor het leven.

Vol energie, dankbaar, en een stuk lichter zonder alles nog langer mee te hoeven dragen wat mij niet meer diende en voorzien van enorme inzichten, vertrok ik uit Hilversum: ik voelde me bevrijd.

Ik voelde dat ik weer onderweg was naar boven, vanuit het dal, en dat ik hiermee een flinke sprint vooruit had getrokken. Het leven lachte me weer toe en ik voelde ook dat ik hier terug zou komen: voor de verdere opleiding en op reis naar nog meer diepe lagen van mezelf. En dat is ook gebeurd.

 

Door deze geweldige therapie, in combinatie met Bach Bloesem Therapie en met hulp van een orthomoleculair therapeut voor de fysieke Lyme-symptomen, sta ik nu weer volop in het leven en ben ik gediplomeerd BRTT® en TRB® therapeut in mijn eigen praktijk.

Ik kan dan ook niet wachten om deze magie door te mogen geven aan jou. Want ik gun iedereen de weg terug naar binnen, naar jezelf, naar jouw eigen kracht.

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog, of wil je weten of BRTT of TRB geschikt is voor jou? Lees dan verder op mijn website of mail mij op info@praktijkflowing.nl.

 

62 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page