top of page
  • Writer's pictureIngrid

Bach Bloesem therapie: terug naar de natuurEen klein beetje achtergrond...

 

Van oorsprong ben ik gediplomeerd drogist, waardoor ik op jonge leeftijd al heb mogen leren over de verschillende zienswijzen in de gezondheidszorg. Wat ik vooral interessant vond waren de grote contrasten binnen deze zienswijzen en de bijbehorende aanpak, waarbij het grootste verschil te vinden is tussen de behandelmethodieken vanuit de allopathie -wat letterlijk ‘tegen de ziekte’ betekent en de basis is van de reguliere geneeskunde- en de natuurlijke of alternatieve geneeswijzen, waarbij het zelfhelend vermogen van de mens het uitgangspunt is.

De meest bekende binnen de alternatieve geneeswijzen is homeopathie. Hier gaat men uit van ‘het gelijke met het gelijke bestrijden’, waarbij hele kleine hoeveelheden worden toegediend van hetgeen gelijke klachten zou kunnen veroorzaken bij iemand die niet ziek is. Hiermee is de bedoeling dat het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd om de symptomen te bestrijden. Daarbij wordt niet alleen naar de ziekte, maar ook naar de mens als geheel gekeken: dit noemen we een holistische aanpak.

 

In mijn praktijk werk ik met alle behandelmethoden op holistische wijze.

Bach Bloesem therapie kun je op dat vlak dan ook vergelijken met een homeopathische benadering, maar het grootste verschil is dat er bij Bach Bloesem therapie niet gekeken wordt naar een ziekte of fysieke klachten die iemand heeft maar alleen naar de persoon achter de ziekte en in het bijzonder naar het karakter, iemands gedragingen en emotionele toestand. Het kan dus goed zijn dat 2 mensen met een verschillende ziekte met gelijke middelen worden behandeld.

 

Edward Bach, regulier arts en homeopaat van oorsprong, is de grondlegger van deze prachtige, pure methode. Tijdens zijn bacteriologische onderzoeken deed hij een belangrijke ontdekking: er is een duidelijk verband tussen de emotionele gesteldheid van een persoon en het verloop van een ziekte, ongeacht wat voor ziekte iemand heeft.

Zo ontdekte hij uiteindelijk 38 bloesems, die een krachtige, helende werking hebben en het geheel van alle negatieve gemoedstoestanden beslaan die voorkomen bij de mens.

Hieruit ontstonden 7 hoofdgroepen: angst, onzekerheid, onvoldoende belangstelling voor het hier-en-nu, eenzaamheid, overgevoeligheid voor invloeden en denkbeelden, neerslachtigheid en wanhoop, buitensporige bezorgdheid om anderen.

 

Wat kan dit voor jou betekenen?

 

Bach Bloesem therapie is geschikt voor iedereen- volwassenen, kinderen en dieren- en kent geen contra indicaties. Je kunt bloesemremedies voor 2 type behandelingen inzetten: als stemmingsremedie of als type-remedie, die door mij samengesteld worden op basis van jouw persoonlijkheidsprofiel en gemoedstoestand.

Bij een stemmingsremedie gaat het om klachten die van kortere duur zijn en waarbij je wat ondersteuning kunt gebruiken. Denk aan de periode voorafgaand aan een examen, een verhuizing of na een periode van ziekte of verdriet. Maar ook voor dieren kan Bach Bloesem therapie goed worden ingezet, bijvoorbeeld rondom de jaarwisseling bij angst voor vuurwerk of in geval van stress doordat hun leefomgeving is veranderd of omdat er een ander huisdier is bijgekomen.

We spreken van een type-remedie wanneer klachten of een klachtenpatroon al enige tijd bestaan, waar vaak een dieperliggende oorzaak aan ten grondslag ligt. Hoe ben je opgevoed, wat heb je meegemaakt, hoe is je karakter, welke invloed hebben de mensen in je directe kring op jou, hoe is jouw zelfbeeld, enzovoort.

Een type-remedie wordt gemaakt op basis van al deze factoren en vraagt dan ook om een wat langere behandeltijd. Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt aangesproken en jouw lichaam reageert op de energetische trilling die de bloesems bevatten.

Alles is energie, dus ook jouw emoties en gemoedstoestand. De bloesemremedie 'klikt' hier als het ware op in om jou te ondersteunen om daar verandering in aan te kunnen brengen. Ik vergelijk het altijd met je hand die wordt vastgehouden als je het moeilijk hebt of de arm die om je heen wordt geslagen. Jouw lichaam doet het zelf, maar deze methode zet jouw zelfhelend vermogen eigenlijk ‘aan’ en drukt op de juiste knoppen.

Het vraagt om een open houding en geen verwachting van een korte termijnoplossing.

Wij zijn gewend geraakt om als we hoofdpijn hebben een pijnstiller te nemen, onszelf op te peppen en gewoon door te gaan en daarmee alle signalen van ons lichaam te negeren.

Bach Bloesem therapie helpt jou in de bewustwording van je eigen invloed op jouw welzijn en de klachten die je ervaart, ondersteunt je om los te laten wat jou niet meer dient, helpt je om beperkende overtuigingen en gewoontes te veranderen en helpt jou terug in je kracht te komen.

Op deze manier kan de oorzaak van jouw klachten weg worden genomen en kunnen daarmee de ontstane fysieke of mentale klachten afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

 

Wil je meer weten over Bach Bloesem Therapie, of een van de andere therapieën of wil je een afspraak maken voor een consult? Neem contact met mij op via info@praktijkflowing.nl of bel me op 06-47064513.

 

Bach Bloesem Therapie kan heel goed worden gecombineerd met BRTT® en TRB®, werkt ondersteunend in jouw proces en kan ook naast andere medicatie worden gebruikt.

Bach Bloesem Therapie mag echt nooit in de plaats komen van een reguliere medische behandeling of voorgeschreven medicatie.

 

 

38 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page